Sunday, May 24, 2009

[whatever makes you happy baby]


Mats Ungs revolusjonære romandikt [whatever makes you happy baby] er nu lagt ut på apeskalikkedrepeape. Råmanuskriptet ble i sin helhet skrevet i det herrens år 2001, og all senere redigering har forsøkt å ivareta det som er refleksjoner av dét viktige år - være det seg språk, mote, stil og coolnes eller mer underliggende strømninger som for exempel den sterke følelsen av undergang mange av oss bar det året.

Psevdonymet Mats Ung er valgt fordi [whatevermakesyouhappybaby] er nettopp et ungdomsarbeide; en svenneprøve om du vil. Forfatteren mener han ikke, nu noe modnere, kan stå inne for verkets kunstnerlige kvalitet.

APESKALIKKEDREPEAPE mener dog at verket ikke er uten verdi. Mest fordi noen av oss liker den slags; de rå pfete greiene som skrives av uhyllede amatører blir ofte ærligere og mer gripende i all sin nakenhet enn mang en mesters tilfeldige arbeider.

Vi publiserer også verket fordi det speiler en tid som allerede er forbi, et mulig vendepunkt i vår historie. Og fordi det som eksperimentelt arbeid ikke er uten styrker, på tross av sin lite kommersielle fremtoning. Spesielt de mange sexscenene er lette å undervurdere; de er kan være slitsomme/opphissende å lese alt etter din disposisjon: Men som psykologiske portretter nærmer de seg i sine beste øyeblikk avgrunnene i karakterenes sjeler.

Om sin metode sier forfatteren selv at han kaller den Method Writing inspirert av filmskuespillerensmethod acting: "Før jeg kunne skrive måtte jeg føle hva karakterene følte - eller velge scene ut fra dagsformen.

Teorien min bunner i at akkurat som forfatteren på en nesten freudiansk måte i sin fortelling velger det ene likebetydende ordet fremfor et annet av ubevisste grunner som i stor grad er styrt av forfatterens følelsesliv; (er han nyforelsket og skriver ordene med sin elskedes nakne rygg som skrivepult, eller har han mistet sin far og vet ikke om han får spise neste dag?): Disse ubevisste valgene av mer eller mindre likebetydende ord påvirker leserens underbevissthet, og derved leserens følelse av verket. Vil du gi leseren en følelse av klaustrofobi skriver du følgelig heis-scenen i dypet av en grotte med whiskey-fylleangst."

På apeskalikkedrepeape's forside skriver vi at det revolusjonære romandiktet [whatever makes you happy baby] skriver poserende og søkende om en poserende og overfladisk tid og at tiden din er sannsynligvis bedre brukt i selskap med Herman Hesse eller Luis Jorge Borges. Den som har ører; hør!

- Twinchlian

(lør, november 22, 2008 16:27:11)

No comments:

Post a Comment